dijous, 31 de gener del 2008

Anàlisi del sector immobiliari 1

Situació actual del mercat immobiliari: situació de vendes, promoció i construcció

Diferenciem la cadena de producció del món de la vivenda residencial per tal d’entendre els estadis d’una mateixa situació de dificultat. En qualsevol cas l’origen de la situació actual el trobem en la manca de confiança. La manca de confiança, ve donada per la incertesa (no sabem que passarà en el futur) i llavors les empreses redueixen inversions, plans d’expansió i els particulars ajusten el consum (van menys a sopar, compren menys roba,...) i tampoc no inverteixen, pensen que el cotxe ja el canviaran l’any vinent, i el pis... ay!! El pis.

Qui primer ha notat la caiguda d’activitat ha estat la intermediació immobiliària, un sector acostumat a viure en els últims anys en la opulència. A viscut de la venda de obra nova, dels canvis de pis (de segona mà) i dels inversors. En el moment actual, la situació d’aturada gairebé total de les vendes, està fent desaparèixer del sector tots aquells intermediaris nouvinguts al sector o els “no profesionals”.

En qualsevol cas la situació de no venda en la que es troba, és com la travessa del desert. La venda dels intermediaris és la font que alimenta tota la cadena. El procés constructiu és llarg en el temps, per tant la situació actual s’anirà traslladant a la cadena de forma esglaonada.

Sense haver assumit riscos (el tipus d’activitat tampoc ho permet), a menys que s’hagi traspassat la barrera de la intermediació i s’hagi entrat a comprar i vendre, sens dubte el sector de la intermediació serà el que mes haurà patit, la broma va començar al novembre del 2006. La crisi ha començat per ells, i quan millori el volum de vendes, la resta del sector que ara comença a patir-la, ja tindrà una perspectiva de quan s’acabarà la situació de dificultat.

Per altra banda tenim l’anàlisi creuat entre el sector de la construcció i el de la promoció, sempre en residencial. En ell ens trobem constructors que treballen per tercers, ja sigui a escarada o amb projectes claus en ma. Per altra cantó trobem les diferents tipologies de promotors (seria una llista combinatòria molt llarga). En qualsevol cas, que és el que interessa, qui tindrà problemes:

- Qui tingui estructures econòmiques fixes que no es puguin reduir en un 75%.

- Qui tingui producte, comprat a sòl molt car.

- Qui tingui producte en zones en molta oferta, i tota homogènia (producte similar).

- Qui no hagi fet guardiola i es trobi en posicions d’endeutament molt elevades.

- Qui no disposi de liquiditat o d’un pla de tresoreria que la garanteixi.

-