dilluns, 14 de gener del 2008

Incertesa

Així definim les expectatives per al 2008.

Fa dies que donàvem voltes a manifestar-nos en algun sentit en respecte a com creiem que anirà el 2008. Aquest blog té a més, la pretensió d’explicar la realitat econòmica i empresarial que ens envolta de forma senzilla i planera. Doncs bé, veiem una gran complexitat en l’anàlisi del 2008 i també en donar una opinió segura.

En l’anàlisi de perspectives econòmiques, aquestes sempre es tradueixen en creixement previst o real de l’economia en valor de variació del PIB, hi juguen molts factors: confiança dels consumidors, IPC, preu del petroli, preu de altres matèries primeres, tendència i expectatives de tipus d’interès (que fixen els bancs centrals, el BCE en el nostre cas), evolució i expectatives de la borsa i els tipus de canvi de les monedes de referència (Dolar, Euro, Yen i Lliura esterlina).

Coneixent els factors tenim 2 maneres de jugar:

  • La primera és saber quants grams posem de cada ingredient per fer la recepta.
  • La segona és saber que va ser primer si l’ou o la gallina. Tothom espera a veure que fan els bancs centrals i aquests prenen les decisions en funció de com es mouen la resta de factors. Cal anar amb molt de compte en no entrar en espirals negatives.

Quan surt el senyor Trichet dient que la situació actual pot portar al BCE a pujar tipus, tothom es posa les mans al cap!

Us volem, en el fons, recomanar que sigueu prudents, que definiu estratègies per al 2008 potser dividint-lo en 2 semestres i que treballeu més en el pla de contingències que en la pròpia estratègia. I Sobretot i per damunt de rés, que estigueu al dia de la informació relativa a l’economia, llegiu la part d’economia dels diaris abans dels esports, la política o la programació de la televisió.

En aquesta línia la Cecot recomana un informe sobre l’expectativa 2008 fet pel Bankinter, el trobareu aquí.